Yuval Noah Harari: de wereld na het coronavirus

FT – Yuval Noah Harari: de wereld na het coronavirus

Tot nu toe wilde de overheid wanneer je vinger het scherm van je smartphone aanraakte en op een link klikte graag weten waar je vinger precies op klikte. Maar door het virus is het interessegebied verschoven. Nu wil de overheid de temperatuur van je vinger weten, en de bloeddruk onder de huid van die vinger.

Zodra bedrijven en overheden op massale schaal onze biometrische gegevens gaan verzamelen, kunnen ze ons veel beter leren kennen dan wij onszelf kennen,

De afgelopen jaren is onze privacy inzet geweest van een verwoede strijd. De coronacrisis zou hier wel eens het keerpunt in kunnen zijn. Want als mensen moeten kiezen tussen privacy of gezondheid, zullen de meesten voor gezondheid kiezen.

Een goed geïnformeerde bevolking die de motivatie uit zichzelf haalt is gewoonlijk veel krachtiger en effectiever dan een onwetende bevolking die streng wordt gecontroleerd.

Natuurlijk moeten we ook gebruikmaken van nieuwe technologieën, maar die technologieën moeten de búrger sterken. Ik ben er helemaal voor om mijn lichaamstemperatuur en mijn bloeddruk te monitoren, maar die data mogen niet worden aangewend om een almachtige overheid te sterken.