Noise-cancelling reduceert de ander tot ruis

NRC – Noise-cancelling reduceert de ander tot ruis

In het moderne leven hoefde je ook vóór de doorbraak van ruisonderdrukking en draadloze oordopjes nog maar weinig te maken te hebben met vreemde mensen. Verdwalen is allang weggeïnnoveerd, net als de toevallige ontmoetingen. Mensen brengen sowieso al veel tijd door in door algoritmes op maat gemaakte sociale omgevingen. Maar noise-cancelling zorgt ervoor dat het totaal buitensluiten van het geluid van andere mensen nog makkelijker is geworden.

Sluiten we onszelf niet steeds verder op in ondoordringbare audiobubbels, reduceren we niet elk geluid van de ander tot ruis die onderdrukt moet worden?

Kritiek op nieuwe koptelefoons is bovendien van alle tijden. Kranten schreven bij de opkomst van de walkman opvallend dezelfde dingen als nu met ruisonderdrukking. „Sommigen zien de koptelefoonbeweging als sociaal vervreemdend en destructief voor relaties”,

Aan de hand van stemgeluid is steeds beter iemands identiteit vast te stellen, en er is zelfs data uit te oogsten over iemands emotionele gesteldheid.

Onderzoeksbureau Childwise constateerde dat kinderen onbeleefder werden als ze Alexa, Siri of Google Assistant in huis hadden. Ze gaven de assistenten korte commando’s, zonder alsjeblieft of dankjewel te zeggen,