Category / Efficiency / Theory
Theorie over het onderzoek ‘Spel in een efficiëntie wereld’. In deze minmap staan de directe aanleidingen en verbanden van mijn onderzoek.
In mijn journal staan experimenten en mijn inzichten beschreven.
-
Frictionless design, frictionless racism – Sarah Cupples
In dit artikel schrijft Sarah Cupples, student ux design, over de betekenis van ‘meaningful friction’. In tegenstelling tot de vorige, meer filosofische, bron ‘Frictie van Miriam Rasch’ geeft dit artikel heel concrete voorbeelden over frictieloze ontwerpen, het probleem en de oplossing. De definitie voor frictie in user experience design die wordt aangehouden is: ‘interactions that…
-
Frictie, ethiek in tijden van dataïsme – Miriam Rasch
In het boek Frictie gaat Miriam Rash in op het geloof dat alles in data te vatten is, dadaïsme. De kritiek die ze hier op heeft is het volgende: ‘Mijn huiver heeft ook te maken met het idee dat de mens in zo’n mozaïek te vatten is, even voorspelbaar en mechanisch werkt als de computer…
-
#HomoLudens: Je onderschat het belang van spel volgens Johan Huizinga – Elize de Mul (Human – Brainwash)
In dit door Elize de Mul gepubliceerde stuk wordt de theorie van Johan Huizinga (1872 – 1945) behandelt. Een historicus die het boek ‘Homo Ludens’ uitbracht en hierin zijn gedachte over het thema spel beschrijft. Volgens Huizinga is spel ‘een vrije handeling die de speler geheel in beslag kan nemen die zich binnen een bepaalde…
-
Is tech to easy to use? – Kevin Roose (New York Times)
Dit artikel begint met een oud citaat van Mark Zuckerberg (oprichter Facebook Inc.) “From here on out, it’s a frictionless experience”. De aanleiding voor deze zin was, de gedachte dat apps die verbonden met Facebook zijn vroeger gebruikers om toestemming moesten vragen om hun activiteit met Facebook te delen maar dit door Zuckerberg te veel…
-
Een goed leven? There’s no app for that – Sanne Blauw (Correspondent)
In het stuk ‘Een goed leven? there’s no app for that’ beschrijft Sanne Blauw hoe programmeurs geobsedeerd zijn door efficiëntie. Ze verwijst hierin naar Clive Thompson, een journalist en tech-criticus die een boek schreef over programmeurs. Doordat software tegenwoordig overal geïmplementeerd is, smartphone, laptop, televisie etc. vind hij het belangrijk om te begrijpen wie er…
-
Theoretisch kader
Aanleiding Doordat veel handelingen efficiënter worden vraag ik me af of ik het plezier in het spel, en de ontdekkingen die aan het licht komen bij een zoektocht verlies. Achtergrond Er bestaan meerdere literatuur bronnen die deze aanleiding onderschrijven. Voor mijn gevoel zijn deze op te delen in twee soorten, micro- en macroniveau. De bronnen…
-
Tegenlicht – herover je data
In het eerder genoemde boek ‘Platform Capitalism’ wordt een link gelegd met het technologie platformen en sociale interacties. In de Tegenlicht documentaire ‘Herover je data’ komt deze zelfde vraag opnieuw terug, De Amerikaanse schrijver en internetscepticus Evgeny Morozov zegt hierover: ‘Niet alles wat we in het dagelijkse leven doen, volgt de wetten van de markt:…
-
Platform Capitalism – Nick Srnicek (Polity)
Het boek Platform Capitalism gaat in op de mechanisme achter technologie platformen en legt hierbij een link naar een nieuw kapitalisme genaamd ‘platform capitalism’. Een aantal stukken in het boek trokken mijn aandacht in relatie tot efficiëntie, ik maak hierbij onderscheid tussen de eerder beschreven micro en macro visie. Micro: ‘All social interaction becomes free…