Technologie (waaronder ai en algoritme) zit al in heel veel sectoren verwikkeld, en zal in de toekomst ook veel meer ingezet worden. 

Ik merk dat ik het super interessant vind om met mensen te praten over de voor en nadelen van het inzetten van zo’n technologie. 

Doordat ik gefascineerd was door twee artikelen waarin stond dat Google al diep gevestigd is in de gezondheidszorg en onderwijs ben ik twee mensen gaan interviewen uit deze sector. Vooral bij het onderwijs was het super interessant om te zien dat iemand nadenkt over hoe het nou eigenlijk kan dat Google gratis software weggeeft in het onderwijs. Het gaat me hierbij niet per se om overtuigen maar wel om bewustwording. De vragen en opmerkingen die uit zo’n gesprek komen zijn denk ik erg waardevol voor meer mensen. Ook voor mezelf haal ik hier veel uit, zo gaf de person uit de zorg die ik interviewde veel aandacht aan het persoonlijke, iets waar ik zelf niet meteen aan zou denken.

Misschien zou dit iets voor een eindproduct zijn om alle gesprekken die ik heb te delen waardoor meer mensen (en ik zelf) na gaan denken. Voor een gesprek wil ik me wel eerst verdiepen in wat er mogelijk is met een technologie (gefocust op ai en algoritme)

Onderzoek

In november 2019 werd bekend dat Google samenwerkte met de op één na grootste zorginstelling van Amerika om data op te slaan en te analyseren. De zorginstelling Ascension heeft 150 ziekenhuizen in 20 staten. De data van alle patiënten kunnen geüpload worden in de Google cloud.

 

Het doel van het systeem zou zijn om medische professionals betere toegang te geven voor patiënt data om uiteindelijk patiënten beter te kunnen behandelen.

 

Alle grote tech-bedrijven als Amazon, Google en Microsoft richten zicht op de consumenten gezondheidsmarkt. Google onderscheid zich door samen te werken met een non-profit ziekenhuis. Met artificiële intelligentie probeert Google onder andere de gezondheidsstatus van een patiënt te voorspelen.

 

Een aantal werknemers van Ascension hebben zorgen geuit omdat volgens interne documenten Google werknemers patiënt data gedownload hebben. In reactie hierop reageerde Assension dat Google de patiënt data alleen kan gebruiken voor Ascension zorgverleners.

 

Dat Google zich aan data van de gezondheidszorg waagt is risicovol. Doordat google een advertentiebedrijf is weet het al heel veel van consumenten.

 

 

Algortime in ziekenhuizen

In het Innovation space van het Radboud UMC wordt getest met algoritme in de zorg. In een ruimte genaamd the forecast hangen schermen waarop verschillende getallen te zien zijn. Een algoritme voorspelt op basis van real time patiënt data de toestand in de komende uren. Binnenkort worden artsen verplicht te reageren wanneer een computer aangeeft de patiënt in de aankomende uren hulp nodig heeft.

 

In het Amsterdam UMC wordt gekeken of een patiënt ontslagen kan worden van de intensive care. Dit systeem is al goedgekeurd door de toezichthouders.

 

Om artsen en computersystemen goed te laten werken moet een arts weten waarom een computer een keuze maakt en hoe het systeem denkt. Het probleem is dat dit heel ingewikkeld kan zijn -> black bock.

 

De data in het Radboud en Amsterdam UMC wordt al verzameld, het verschil is dat het nu geanalyseerd wordt door een computer. Dit wordt gedaan door wetenschappelijke onderzoekers binnen het ziekenhuis.

 

In hoeverre is het etisch om keuzes over leven en dood over te laten aan een computer system?

Floortje Schepeters: Er zijn altijd meerdere waarheden

-waarheid arts

-waarheid familie

-meetbare waarheid computer

Een computer heeft geen intuïtie maar is dit een probleem? Is de intuïtie van een arts altijd goed of is het vertrouwen in een arts ook gevaarlijk?

 

Wearables

Een technologie die gekoppeld is aan de gezondheidsmarkt en je al overal langs ziet komen zijn wearables. Wearables zijn apparaten die je kunt dragen. Deze apparaten zijn verbonden met het internet. Een Apple Watch of Fitbit is een wearable. Fitbit is een fitnes tracker die gegevens meet als harstlag, stappen en slaapkwaliteit.

Consumenten kiezen er zelf voor om een wearable te kopen.

 

 

Technologische ontwikkelingen in de zorg onderzoek door KPMG

De vraag naar zorg stijgt in Nederland maar het aanbod dealt. Technologische ontwikkelingen zullen nodig zijn om de zorg toegankelijk te houden. Door de vergrijzing zal een personeelstekort ontstaan in de zorg.  Een aantal trends in de zorg:

-Gentherapie: experimentele techniek die genen gebruikt om ziekten te behandelen of te voorkomen.

-Artificiele intelligentie: AI-systemen kunnen voorspellingen doen. Doordat deze algoritme steeds slimmer worden is de uitkomst beter.  Zo versnelt AI nu al de voorspelling van het risico op kanker.

-Digitale zorgplatformen: Door het gebruik van platformen om diensten te verlenen. Er zijn verschillende platformen. De twee belangrijkste zijn uitwisselingplatformen voor zorgverleners (uitwisselen van medische informatie tussen zorg instanties) en platformen voor patiënten (om eigen medische informatie te verzamelen).

Na het lezen van een artikel in de Volkskrant en NewYork Times over Google in klaslokalen was ik vol verbazing. In het artikel van de Volkskrant staat dat 70% van alle Nederlandse basisscholen Google in het onderwijssysteem gebruikt. In Amerika gebruikte in 2017 al meer dan de helft van het voortgezet onderwijs Google in de klas.

 

Doordat Google laptops met haar eigen systeem zo goedkoop heeft gemaakt heeft het bedrijven als Apple en Microsoft buiten spel gezet. In tegenstelling tot Microsoft en Apple is Google een bedrijf dat geen winst maakt met de verkoop van apparaten maar met gepersonaliseerde onlineadvertenties.

 

Of Google ook de data van studenten gebruikt om gericht te kunnen adverteren wordt al jaren bevraagd. Het bedrijf heeft als reactie hier op een document opgesteld met informatie welke gegevens van studenten verzameld wordt. Hierin staat: “Als de school het account maakt, kan deze bepaalde persoonlijke gegevens verstrekken aan Google over leerlingen en docenten, waaronder in de meeste gevallen de naam, het e-mailadres en het wachtwoord van de gebruiker”. Daarnaast zijn gegevens over de service ook bekend bij Google zoals: apparaat gegevens, logboekgegevens, locatiegegevens, app-nummers en cookies.

 

Google zegt dat de data van studenten alleen gebruikt wordt voor services die studenten zelf gebruiken, zoals de mail. De data wordt niet gebruikt voor advertenties.

 

Toch blijf ik het vreemd vinden, zou een van de rijkste bedrijven ter wereld (100 miljard beurswaarde) echt gratis software weggeven aan alle scholen puur om de wereld mooier te maken?

 

Naast de software worden ook docenten opgeleid om te kunnen werken met Google. Het bedrijf heeft online community opgezet waar docenten ideeën kunnen delen. Ook is er een programma gemaakt om gecertificeerd innovator/topdocent te worden. Critici zeggen hierop dat Google een te grote marktdominantie heeft gecreëerd.

 

Doordat de software van Google in het onderwijs gratis is besparen scholen enorm veel kosten. In Chicago is er sinds het invoeren van Google in het onderwijs jaarlijks 1,6 miljoen dollar gereduceerd.

 

Waarom doet Google dit? Is het echt vanuit een goed hart zoals Google zelf zegt: “Wij zijn van mening dat docenten en leerlingen van elke leeftijd en elk niveau de tools en vaardigheden verdienen waarmee ze worden voorbereid op een succesvolle toekomst.”

Als Google echt een liefdadigheidsinstelling is, hoe kan het dan dat de beurswaarde van het bedrijf 1000 miljard dollar – 1 biljoen waard is?

 

Ik ging hierover in gesprek met Lisa. Lisa is eerstejaars Pabo student en liep stage in groep 5,6 en in de kleuterklassen.

Interviews

Laura Oosterling

-Medewerker Riethorst Stroomenland, revalidatiecentrum

-Leeftijd patiënten gemiddeld tussen 70 en 90

 

Werken jullie al met technologieën in de zorg?

We werken met een rgm methode, dat is voor mensen met een hersenbloeding. Op een tv worden beelden afgebeeld van handen en voeten. Patiënten moeten die dan opnoemen met de naam en uitvoeren zodat het brein wordt getriggerd.

Ze hebben daarnaast ook een bril die een verzorger op kan doen wanneer hij bij de patiënt is, de arts kan dan mee kijken via die bril.

 

Wat vind je ervan dat zo’n technologie in wordt gezet in de zorg?

Ik denk dat het wel kan werken, maar zorg is wel persoonlijk. Ik merk aan de mensen dat persoonlijke aandacht wel echt nodig is en je niet zomaar alles aan technologie moet overlaten. Op nauwkeurigheid zal het goed zijn maar je hebt wel mensen nodig.

 

Zit er een grens aan, aan de macht die je zo’n technologie zou geven?

Je kunt met technologie super veel, maar er kan ook altijd iets fout gaan. Ik zou nooit alles over laten aan een technologie.

 

Hoe merk je dat ouderen reageren op zo’n technologie?

Wij merken daar nu nog niet heel veel van, omdat we nog niet heel veel technologie hebben.

 

En de gegevens van een patiënt, worden die nog steeds op papier geschreven?

Nee wel op de computer. Dit kost best wel veel tijd en gebeurt soms onder de therapie. Maar ouderen klagen nooit over dit programma.

 

Wie bepaalt wat wordt ingezet binnen een zorginstelling?

Ik denk de gespecialiseerde, er moet eerst bewijs zijn dat het werkt dan komt het er pas in. Maar ik weet niet wie dit bepaalt.

 

Stel er komt een technologie die voordelen biedt voor zowel ouderen als verzorgers zouden jullie dit zomaar invoeren?

Ik zou eerst een testronde doen, als het werkt ga je er mee verder.

 

Ik las in een stuk van de New York Times dat vorig jaar november Google aangaf dat ze samenwerken met de een na grootste zorgverlener van Amerika. Met als doel dat de patiënt data wordt opgeslagen in de Google Cloud.

 

Als je aan zoiets denkt, een systeem van Google dat perfect werkt hoe denk je daarover?

Toevallig zijn we laatst geswitcht, we hadden eerst een ander programma maar nu zijn we over geschakeld naar een systeem in de cloud. Maar dit systeem werkt echt super shit. Als er een nieuw systeem zou komen zou ik het ook eerst testen. Het systeem moet: simpel, logisch, overzichtelijk en goed beschermd zijn. Maar ik zou er zeker wel voor open staan.

 

Zou het een probleem zijn wanneer die gegevens belanden bij CocaCola?

Ik denk dat het nooit fijn is wanneer die gegevens ergens heen gaan of het nu CocaCola is of de regering.

 

Wat is het probleem bij de regering?

Die informatie is super persoonlijk, dus ik vind niet dat dit uit mag breken.

 

Stel een patiënt zegt ik wil niet dat mijn gegevens in een computer gezet worden wat zou er dan gebeuren?

Ik heb geen idee. Het programma dat wij hebben is super goed beveiligd, dus ik zou het geen goede reden vinden wanneer een patiënt zegt ik wil het niet.

 

Een computer heeft geen emotie, in hoeverre is dit een probleem in de zorg?

De zorg gaat toch over gevoel. Het persoonlijke vind ik gewoon belangrijk.

 

Haal jij hier ook de meest voeldoening uit?

Ja sowieso ik vind het ook nooit erg om te werken. Je krijgt altijd waardering en iedereen is super lief.

Ze hebben bij ons op school Chromebooks, dat is volgens mij ook van Google. Dit is door heel de school, in groep 5 en 6 leren ze hier gericht mee aan de slag gaan. Kleuters leren om een laptop open te doen en hoe je een laptop gebruikt.

 

Wanneer kinderen de rekentuin gebruiken leren ze rekenen op de computer. In groep 5 en 6 zijn ze ook bezig met presentaties maken en hoe ze die opslaan in Google Drive en delen met de docent.

 

Volgens mij krijgt de docent les over het gebruik van een laptop. Ik weet niet vanuit wie die cursus is maar dit kan ik wel navragen.

 

Ik vind het goed dat kinderen een nieuwe technologie leren gebruiken omdat het handig is. De mobiele telefoons vind ik wel te ver gaan, wat moet een kind van acht met een mobiele telefoon?

 

Op de pabo is er een masterclass ‘lesgeven met ict’ maar deze heb ik niet gevolgd. We hebben wel lessen ‘hoe kun je je lessen leuker maken?’ en hier kun je ict voor inzetten. Wij worden ook beoordeeld of we ict inzetten in de lessen, we moeten het inzetten in onze les. We willen dat leerlingen niet alleen vanuit de boeken leren maar ook op een andere manier de stof binnen krijgen.

 

Wanneer ik een nieuwe technologie handig vind dan zou ik hem zeker gebruiken in mijn les.

 

Wanneer iets niet werkt bij een laptop heb je meteen een probleem. Bij boeken weet je dat het altijd werkt.

 

Is er ooit iets gevallen over privacy?

Niet dat ik weet, het is best wel een afgeschermd systeem. De kinderen kunnen volgens mij niet alles opzoeken wat ze willen.

 

Hebben de kinderen een eigen Google-account?

Nee dit hebben ze niet. Hoe ze het in Google Drive zetten weet ik eigenlijk ook niet.

 

Heeft iemand ooit nagedacht of het een probleem is dat Google een Amerikaans bedrijf is die ons lesprogramma nu vormgeeft

Nee. Ik zie hier ook geen probleem in, zolang het doet wat de verwachtingen zijn maakt het mij niet uit. Dit heeft niks te maken met of het nu uit China komt of uit Amerika. Als het naar onze idealen werkt dan maken wij er gebruik van.

 

Stel je kunt ook toetsen maken via die laptop, zou je dit dan zo maar invoeren?

Als het resultaat heeft wel ja.

 

Je zou het geen probleem vinden dat Google inzichten heeft in de resultaten van zo’n kind?

Nee, want Google heeft zoveel waarom zou die dan geïnteresseerd zijn in de resultaten van zo’n kind?

 

Ik vind het best raar, wanneer je bij Meulenhoff uitgeverij school boeken besteld ben je super veel geld kwijt maar Google geeft het gratis weg?

Dat klopt niet helemaal, eigenlijk is dat wel gek. Er moet iets voor terug gegeven worden.

Ik heb daar eigenlijk helemaal niet zo over na gedacht. Ik snap wel wat je zegt dat dat eigenlijk heel gek is. Maar thuis gebruik jij ook Google?

 

Jazeker, maar ik heb thuis eventueel een keuze om Google wel of niet te gebruiken en op school word ik verplicht.

Ja daar zit wel wat in. Dat is waar.

 

Zijn er weleens ouders geweest die een opmerking hierover hebben gemaakt?

Niet dat ik weet.