Staat van de wereld 12

Afgelopen week heb ik me verdiept in een aantal stukken. Ik heb een podcast geluisterd van José van Dijck over de platformsamenleving in het onderwijs. Daarnaast heb ik het onderzoek ‘ethisch perspectief over digitalisering in het onderwijs’ van Kennisnet gelezen. Ook ben ik verder gegaan in het boek ‘Je hebt wel iets te verbergen. Tot slot heb ik mijn bevindingen over gevolgen van big-tech in het onderwijs opgeschreven.

Planning

  • Interviews oppakken, doordat scholen weer opgaan merk ik dat het moeilijker is om mensen uit het onderwijs te interviewen. Toch wil ik wel proberen om de contacten bij de HAN en de scholen stichting opnieuw te benaderen.
  • Boek ‘Je hebt wel iets te verbergen’ uitlezen. (Ik wil meer kennis over de gevolgen van privacy inbreuk om goed te kunnen antwoorden op de reactie van docenten ‘ik doe toch niks crimineels’)
  • Verder met uitwerken gevolgen van big-tech (schema)
  • Ontwerp, ik merk dat ik hier elke week niet aan toe kom. Dit komt voor mijn gevoel omdat er elke week enorm veel dingen tussen komen en de week al snel om is. Ik wil proberen om hier toch meer prioriteit aan te geven nu we richting de laatste weken gaan

Onderzoek

Podcast platformisering in het onderwijs

Ethisch perspectief over digitalisering in het onderwijs

Je hebt wel iets te verbergen – markeringen

p.14

Citeren we graag Edward Snowden: ‘Privacy niet belangrijk vinden omdat je niets te verbergen hebt, is hetzelfde als niet geven om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt.’

p.37

En laten we eerlijk zijn: meesterspion Google maakt ongeëvenaard handige en mooie dingen.

Privacy experts noemen dit de ‘privacyparadox’: de neiging om privacy belangrijk te vinden, maar er niet of nauwelijks naar te handelen.

p.41

Volgens Koops hebben technologieën als de smartphone ertoe geleid dat het privacy recht hopeloos verouderd is. Van oudsher zegt hij, speelt het onderscheid tussen ‘private’ en ‘publieke’ ruimte een essentiële rol in het privacy recht. Kort gezegd: dat wat wij als de private ruimte beschouwen is door wet en regelgeving goed beschermd. In de publieke ruimte speelt privacy recht daarentegen nauwelijks een rol: daar geldt volgens de wetboeken ‘geen redelijke verwachting van privacy’. . .  in huis ben je op privacy gebied goed beschermd door wet- en regelgeving en vanaf het moment dat je de deur achter je dichttrekt niet meer

p.93

Maar laten we onszelf niet voor de gek houden. Facebook en Google zijn geen publieke diensten. Het zijn immens succesvolle advertentiebedrijven. Om een idee te krijgen: vo volgens schattingen ging in het eerste kwartaal van 2016 maar liefst 85 cent van iedere dollar die online aan advertenties is gespendeerd naar Facebook of Google.

p.111

‘De briljantste geesten van mijn generatie denken na over hoe ze mensen het best op advertenties kunnen laten klikken’ – Ex-Facebokomedewerker Jeffeffrey Hammerbacher

p.119

De patronen die uit metadata te halen zijn, kunnen veel zeggen over de inhoud van communicatie, legt Matthijs Koot, expert op het gebied van IT-beveiliging en privacy bij beveiligingsbedrijf Madison Gurkha ons uit.

Bevindingen

Gevolgen big tech onderwijs – eerste versie

Bronnen

https://www.bol.com/nl/f/je-hebt-wel-iets-te-verbergen/9200000063121304/